banner13

banner14

BUMİAD, GYO için düğmeye bastı

BUMİAD, destek toplantılarına sektörün duayenleri ile başladı.

KENT SİAD'LARI 18.03.2012, 16:09 18.03.2012, 15:10
BUMİAD, GYO için düğmeye bastı
Başta kentsel dönüşüm olmak üzere, büyük ölçekli gayrimenkul yatırımlarına fon sağlayıp, proje geliştirecek gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulması için harekete geçen BUMİAD, destek toplantılarına sektörün duayenleri ile başladı.
 
 
Bursa Mühendis ve Mimar İşadamları Derneği (BUMİAD), Konut ve Yapı Gazetesi’nin geçen ayki ilk Sektörel Buluşması’nda gündeme getirdiği Bursa’da Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) kurulması fikrini hayata geçirmek için düğmeye bastı.
 
Başta kentsel dönüşüm projeleri olmak üzere büyük ölçekli yatırımların Bursa’da kalması amacıyla güç birliği oluşturma noktasında GYO kurulması için harekete geçtiklerini açıklayan BUMİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Metsor İnşaat Ltd. Şti. Sahibi Mimar Orhan Erkan Güngör, sektörün önde gelen saygın, köklü yapımcı firmaları, mühendis, mimar ve inşaatçıları ile bu fikirlerini paylaşarak destek arayışına girdiklerini bildirdi.
 
Mart ayının ikinci haftasında sektörün duayenlerinden oluşan bir grup ile ön toplantı gerçekleştirdiklerini ancak ay sonunda daha geniş katılımlı bir toplantı düzenleyeceklerini dile getiren Güngör, ardından da sonraki haftalarda BUMİAD Sosyal Tesisleri’ne davet edilecek Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nden (GYODER) uzmanlarla konunun masaya yatırılarak kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.
 
‘BÜYÜK PROJELERE GYO İLE TALİP OLMAK İSTİYORUZ’
 
Bursa’dan da gerekli desteği alması halinde yaz aylarında kurulmuş olmasını planladıkları GYO ile kentsel dönüşüm gibi büyük ölçekteki yatırımlar için fon sağlayıp, proje geliştirmeyi hedeflediklerini anlatan Güngör, şöyle devam etti:
“GYO modeli ile bir konsensüs sağlayıp, sadece maddi bir güç birliği değil, aynı zamanda bir sinerji oluşturmak amacındayız. Sektörün içinde ciddi iş tecrübesi ve bilgi birikimi olan firmalarımız var.
 
Yani sadece bir maddi birliktelik değil aynı zamanda bilgi birlikteliği sağlayacağız. Dolayısıyla böyle bir gücü oluşturup, bu güçle Bursa’nın büyük projelerine, kentsel dönüşüm projelerine belki yakında başlayacak termal turizm yatırımlarına talip olmak istiyoruz. Hem fikri hem de maddi güç birliği yaparak bu projelerin Bursa’da kalmasını sağlamalıyız. Bursa’nın değerlerine sahip çıkmalıyız Yoksa bunların hepsini Bursa dışındaki ya da yurt dışındaki bazı firmalar, yabancılar gelip alacak.”
 
GYO KURMANIN AVANTAJLARI
 
GYO kurmanın avantajlarına da değinen BUMİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mimar Güngör, şunları kaydetti;
 
“Bugün bir gayrimenkul yatırım ortaklığı, Kurumlar Vergisi’nden istisna. Paydaşlarına, ortaklarına temettü, kar payı dağıtımında stopaj kesintisi sıfır. Damga vergisinden istisna. Ayrıca halka açılarak ek finans kaynağı sağlama imkanı tanınıyor. Devlet gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulmasını destekliyor ki; Türkiye’de profesyonel gayrimenkul geliştiricilik tabanı oluşturulsun, kurumsal ve bireysel yatırımcıların tasarrufları ortak bir havuzda bir araya gelsin. Kısıtlı birikimleriyle, verimli bir gayrimenkul yatırımı yapamayan küçük tasarruf sahipleri, GYO’ lara halka açma şartı getirilerek, büyük gayrimenkul projelerinin yüksek getirisinden faydalansın. Devlet, ayrıca GYO’ lar ile gayrimenkul sektörüne, her şeyin kayıt altında ve denetim içinde olduğu bir şeffaflık getirmeyi amaçlıyor.”
 
GYO’ LAR KÜÇÜK YATIRIMCIYA DA AVANTAJ SAĞLIYOR
 
“Küçük yatırımcı parasına uygun değerde, getirisi yüksek bir gayrimenkul yatırımını her zaman bulamıyor, yaptığı bir yatırımı sıkıştığında da anında elden çıkaramıyor ya da değerinin altında satmak zorunda kalıyor” diye konuşan Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü;
 
“Ama bir gayrimenkul yatırım ortaklığından hisse aldığında likidite edebiliyor parasını. Yani yatırım aslında gayrimenkul, buna mukabil elindeki değer, menkul olmuş oluyor. Borsa’ da istediği zaman o günkü değer üzerinden nakite dönebiliyor. Ayrıca, bireysel yatırımcının çoğunlukla el yordamı ile yaptığı yatırımlara karşın, GYO’ lar yatırımlarını, sektörün profesyonelleri tarafından hazırlanan detaylı değerleme raporları sonucu oluşturmakta. Gayrimenkul yatırım ortaklığı 3 ay içinde sermayesinin yüzde 25’ini halka açmak zorunda. Böylece tüm Bursalılar hisse alabileceği için oluşturulan güç katlanarak kartopu gibi büyüyecek. Bursa’nın büyük projelerine tüm halk katılmış olacak.
 
Dolayısıyla da küçük yatırımcıya da bir fırsat bu gayrimenkul yatırım ortaklığı. Hem gayrimenkulün yıllık getirisinden istifade edebiliyor hem de gayrimenkulün yıllık değer artışlarından istifade edebiliyor ve riski çeşitlendirmiş oluyor. Çünkü GYO sadece bir yere değil birçok projeye yatırım yapıyor, riski dağıtmış oluyor. Biz de BUMİAD olarak Bursa’da hem bu avantajları göze alarak hem de bazı büyük projelerin kentimizde kalmasını sağlamak amacıyla GYO kurulmasına önderlik etmek için aylardır hazırlanıyoruz. Gündeme getirmeye başladık ve yakında bu konuyu daha değişik platformlarda da dillendireceğiz. Başarılı olacağımıza da inanıyoruz.”
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
21°
kapalı
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?
banner19