banner13

banner14

İSG yasası bir an önce çıkmalı

ISGDEM Gn. Md. Toraman : Yasa geçerse sorunlar çözülür.

ŞİRKETLER 08.04.2012, 21:03 08.04.2012, 20:07
İSG yasası bir an önce çıkmalı
 
TBMM’de görüşülmeye başlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nı (İSG) değerlendiren İş Sağlığı ve Güvenliği Danışmanlık Eğitim Mühendislik Hizmetleri Genel Müdürü Mesut Toraman, yasanın kabulünün pek çok sorunu çözeceğini vurguladı. İş kazalarında Mart ayında Türkiye’de 59 kişinin can verdiğini belirten Toraman, olumlu olan bu yasanın meclisten en kısa sürede çıkmasını istedi.
 
TBMM Başkanlığı’na sunulanİş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı birçok düzenlemeyi içeriyor. İSG yasa tasarısının tüm çalışanları kapsamasının sevindirici bir gelişme olduğunu vurgulayan Toraman, en çok iş kazasının 50 ve altında işçi çalıştıran firmalarda gerçekleştiğini söyledi. İSGM verilerine göre ölümlerin en çok inşaat, enerji ve maden sektöründe yaşandığının altını çizen Toraman, 1-9 işçi çalıştıran işyerlerinde,   işverenlere iş sağlığı ve güvenliği hizmet bedelinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmesinin doğru bir yaklaşım olduğunu söyledi.
 
Toraman, 4 binin üzerindeki iş sağlığı ve güvenliği uzmanının İSG Yasa Tasarısı’nın TBMM’den geçmesi halinde iş sağlığı ve güvenliği belgelerinin geçerli olacağını belirtti. Ayrıca Toraman, işverenlerin de sorumluluğunu yerine getirmiş olacağını ifade etti.
 
İSG Yasa Tasarısı’nda işveren vekilliği kavramı netleşmeli
 
İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin(İSİGM) Mart ayı raporuna göre Türkiye’de 59 işçinin iş kazalarında can verdiğini vurgulayan A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Mesut Toraman, “İSG Yasa Tasarısı’nda işveren vekilliği kavramının ucu açık. İşveren vekilliği tanımına bakıldığında iş yerlerinde pek çok kişinin işveren vekili olabileceği görülür. Bu da iş sağlığı ve güvenliği konusunda sorunların devam edeceği anlamına gelir ki, bu durumdan teknik nezaretçi, şantiye şefi, proje müdürleri gibi birçok kişi sorumlu olduklarından dolayı önemli ölçüde kusurlu bulunabilir. Mağdur olabilirler. Kanımca, işveren vekilindeki tanımın netleştirilmesi ve yetki düzeyinin belirlenmesi, sorunu çözecektir” dedi.
 
 
 
 
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
12°
hafif yağmur
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?
banner19