banner13

banner14

Türk Kirazı Japonya yollarında

Japon heyet UYMSİB Başkanı Çalı'yla bir araya geldi

GÜNDEM 16.11.2012, 13:19 16.11.2012, 12:22
Türk Kirazı Japonya yollarında
ZİYARETTE JAPONYA’YA KİRAZ İHRACATI KONUSU MASAYA YATIRILDI


Türk kirazı için Türkiye’de bazı temaslarda bulunacak olan Japon heyet, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı’yı makamında ziyaret etti.
Japonya Fumigasyon Derneği Teknik Danışmanı Fusao Kawakami ile Japonya Taze Ürünler İthalat ve Güvenlik Derneği Yönetim Müdürü Nobuhihe Hosokawa’yı ağırlayan Salih Çalı, Japonya’ya kiraz ihraç etmek için 2003 yılından beri çalışmak yürütüldüğünü belirterek, Türk kirazının Japonya pazarında yer alması gerektiğini söyledi. Türk kirazı hakkında bilgiler veren Salih Çalı, kirazla ilgili yanlış bir düşüncenin varlığından bahsederek, “Kirazda ‘akdeniz meyve sineği’ denilen zararlının varlığından bahsediliyor; ancak böyle bir durum yok. Türkiye’de kirazın yüzde 90’ı yüksek rakımlarda yetişiyor. Akdeniz meyve sineğinin var olması için gereken ortam Bursa’da yok” dedi. Afyon ve Isparta’nın Türk kiraz ihracatının yüzde 70’ini oluşturan bölgeler olduğuna dikkat çeken Çalı, “Bursa’da yaşayamayan Akdeniz meyve sineği bu iki şehirde de yaşayamıyor. Onun için bu zararlının Türk kirazında yaşamadığı konusu bilinmelidir” diye konuştu.


“KİRAZDAN SONRA BURSA SİYAH İNCİRİ SIRADA”
Türkiye’nin tarım sektörü hakkında heyete bilgiler de veren Salih Çalı, Türkiye’de iklim çeşitliliği sebebiyle tropik meyveler hariç her çeşit meyvenin yetiştiğini söyledi. Türk tarım sektörünün toplam nüfusun yaklaşık yüzde 35’ini istihdam ettiğini açıklayan Çalı, “Türkiye, taze meyve sebze üretiminde dünya dördüncüsüdür. Kiraz üretiminde ise en büyük üreticilerin başında gelmektedir” dedi. UYMSİB‘in en çok ihracat yaptığı ürünlerini Japon konuklar ile paylaşan Salih Çalı, “Kiraz, vişne, siyah incir, nar, ayva, üzüm ve bunun gibi birçok kalemden oluşan ihracat ürünlerimizde ilk sırada kiraz ve vişne yer alıyor. İkinci sırada ise Bursa siyah inciri yer alıyor. Umarım Japonya’ya kirazdan sonra Bursa siyah incirini de ihraç ederiz” şeklinde konuştu. 
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
22°
az bulutlu
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?
banner19