banner13

banner14

Faik Çelik: En iyi yatırım kriz döneminde olur

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) ve Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi İş Adamları Derneği (NİLSİAD) tarafından düzenlenen “Değerler Buluşuyor Tecrübe Konuşuyor” söyleşilerinin bu haftaki konuğu Beyçelik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Faik Çelik oldu.

GÜNDEM 27.07.2020, 14:52 05.12.2020, 22:52
Faik Çelik: En iyi yatırım kriz döneminde olur

Elif Sezgin moderatörlüğünde bir özel tv kanalında yayınlanan söyleşide Bursa iş dünyasının duayen ismi Faik Çelik, iş dünyasına dair tecrübelerini ve hakkında merak edilenleri cevaplandırdı.

TEK BAŞINA CESARET İŞE YARAMIYOR

1953 yılında Ankara’nın Polatlı ilçesinde dünyaya geldiğini ve 1967 yılında Bursa’ya taşındıklarını kaydeden Faik Çelik, küçük yaşlardan itibaren çalışmaya başladığını, önce karoser sonra da torna atölyelerinde çalıştıktan sonra 1977 yılında torna kalıp üzerine çalışan ilk işyerini 35 metrekarelik bir dükkanda açtığını söyledi. 1991 yılında ortağından ayrılıp 1998 yılında Çalı bölgesinde yer alan fabrikaya geçtiklerini kaydeden Çelik, o süreci şöyle anlattı; “Çalı’daki fabrikaya geçince yeni makineler aldık. 1994’deki krizde borcumuz yoktu. Yatırımlarımız tamamlanmıştı. Eğer kenarda paranız varsa yatırım yapmak için en iyi zamanın kriz dönemleri olduğunu düşüyorum. Tek başına cesaretli olmak maalesef işe yaramıyor. 2002 yılında fabrikamız yetmemeye başladı. Yeni bir yer ihtiyacı doğdu. Fiat’ın Doblo projesi bizim işlerimiz açısından çok faydalı ve Bursa OSB’ye gelmeye karar verdik. Ben aylarca Rusya’yı karış karış dolaşarak uygun makineleri getirdim. O dönemde Sayın Faruk Çelik’in de bu anlamda önümüzü açtığını söyleyebilirim.”

DÜNYA FİRMASI OLDUK

Her zaman için daha iyisini hedeflediğini belirten Faik Çelik, “İşlerimiz büyüdükçe çalışan sayımız da birkaç yüzlerden bugün 5 bin kişiye ulaştı. İşinizi düzgün yapmanız gerekiyor. Bundan sonrası Allah’ın takdiri” dedikten sonra Gestamp firması ile girdikleri ortaklık sürecine de değindi. Ortaklık görüşmelerinin iki yıl sürdüğünü belirten Çelik, “2007 yılında ortaklığa geçtik. Dünyanın en büyük yan sanayi firmalarından bir tanesiyle birliktelik kurduk. Bu sayede önceden sadece Bursa firmasıyken şimdi bir Dünya firmasına dönüştük. Bizim adımıza çok faydalı ve öğretici bir süreç oldu” diye konuştu.

WARMHAUS BÜYÜYECEK

Beyçelik Holding’in diğer planları hakkında da konuşan Faik Çelik, 150 milyon dolar yatırım planları olduğunu belirterek, Warmhaus firması ile ilgili planlarından da bahsetti ve bu markayı da büyütmeyi amaçladıklarını kaydetti. Birden çok sektörde faaliyet gösterdiklerini aktaran Çelik, özellikle turizm sektörüne yaptıkları yatırımı önemsediklerini söyleyerek bunun kendileri için Bursa’dan kazandıklarını şehre geri verme anlamına geldiğini kaydetti.

EĞİTİME KATKILAR ÇOK ÖNEMLİ

Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleri ilke ilgili sorulara da cevap veren Faik Çelik, gençliğinin geçtiği, işini kurup büyüttüğü kente bir okul kazandırmayı çok istediğini ve bu amaçlara da Faik Çelik Kız Meslek Lisesi’ni yaptırdığını belirtti. Eşinin adına da bir spor salonu inşa ettirdiklerini söyleyen Çelik, şöyle devam etti; “Uludağ Üniversitemize Otomotiv Mühendisliği binası kazandırdık. Ben Bursa’daki otomotiv sektörü üzerine iş hayatımı kurdum. O yüzden bu binayı yapmak bizim için çok önemliydi. Ek olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın isteğiyle İlahiyat Fakültesi binası da yaptırdık. Eğitime yaptığımız bu katkılar sayesinde TBMM Üstün Hizmet Ödülü’n layık görüldük. Uludağ Üniversitesi fahri doktora unvanı verdi. Bunlar bizim çok değerli ödüller.”

BAŞARININ YOLU AİLEDEN GEÇİYOR

Hayatta başarılı olmanın yolunun ev yaşamındaki huzurdan geçtiğini ifade eden Faik Çelik, “Başarıya giden aileden geçiyor. Daima cesur ve çalışkan olmak gerekiyor. İşinizi dürüstçe yapmanız lazım. Ayrıca insanların kazandıklarına şükretmesi gerekiyor. Bugüne kadar başaramadığım işlere girmedim. İş hayatında zorlandığım konu olmadı. En önemli nokta paran yoksa yatırım yapmamak” diye konuştu.

EVLADI OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ

Faik Çelik’in ailesi ve dostları da programa bağlanarak, Faik Çelik’e bugüne kadar yaptıkları ve Bursa iş hayatına katkıları yüzünden teşekkür ettiler. Beyçelik Holding CEO’su, Otomotiv İhracatçıları Birliği Başkanı ve Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Baran Çelik, çocukluğundan itibaren babası Faik Çelik’in yanında iş tecrübesi edindiğini belirterek, “En önemli düsturu dürüstlüktür. Alçakgönüllü ve işini çok düzgün yapan bir insan. Kendisinin evladı olmaktan gurur duyuyorum” diye konuştu.

Faik Çelik’in diğer çocukları ve Beyçelik Holding Yönetim Kurulu üyeleri Bahar Çelik Güzeldağ ve Cihan Çelik de babalarının karar verme süreçlerine kendilerini de her zaman dahil ettiğini belirterek, Faik Çelik’in genç girişimcilere her zaman destek olan ve onlara yol gösteren bir iş adamı olduğunu ve onun çocuğu olmaktan gurur duyduklarını söylediler.

KURUMSALLAŞMAYI BAŞARDILAR

NOSAB Başkanı Erol Gülmez de Faik Çelik’in Bursa iş dünyasının en önemli simalarından biri olduğunu söyledi ve şu ifadeleri kullandı; “ Müthiş alçakgönüllü, mütevazi bir abimiz. Faik Bey otomotiv endüstrisinin başlangıç döneminde iş hayatına girdi biz de arkadan takip ettik. Kurumsallaşmayı başarmaları çok önemli. Umarım biz de aynısını yapabiliriz”

NİLSİAD Başkanı Yalçın Aras da Faik Çelik ile dostluklarının 50 yıl öncesine uzandığını kaydederek şöyle konuştu; “Faik Bey’in yaptıkları gençlere yol haritası oluyor. Kendisiyle aynı yerlerde büyüdük, aynı esnaf lokantalarında yemek yedik. Çok değerli bir insan. Bursa’nın örnek sanayicilerinden bir tanesi.”

Beyçelik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Faik Çelik de programa bağlananlara güzel sözleri için teşekkür ederken program kendisi adına NOSAB VE NİLSİAD tarafından dikilen fidanın sertifikasının Faik Çelik’e takdimi ile son buldu. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
15°
kapalı
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?
banner19