banner13

banner14

İş dünyası devletten destek bekliyor

Küresel bir salgın halini alan Koronavirüs, iş dünyasının da en önemli gündemi haline geldi.

GÜNDEM 18.03.2020, 13:36 18.03.2020, 14:17
İş dünyası devletten destek bekliyor

İş dünyası temsilcileri, piyasaları olumsuz etkilemeye başlayan bu sürecin oluşturabileceği sıkıntıların krize dönüşmemesi için beklentilerini dile getirdiler.

Bazı tedbirler alınarak ekonomik sorunların derinleşmeden önlenebileceğini ifade eden Bursa iş dünyası temsilcileri görüşlerini şöyle açıkladılar:

BATISİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI AHMET ER:

“Öncelikle sakin olmalı, alınan kararlara harfiyen uymalı ve bir süre günlük faaliyetlerimizi kısıtlamalıyız. Akabinde de ekonomi çevrelerinin beklentilerine ilgililer kulak verilmeli. Halihazırda herkesin gözü ve kulağı yetkililerin açıklayacağı kararlarda. Bu gibi olağanüstü durumlarda herkes üzerine düşeni layıkıyla yaptığı sürece, hasar en az şekilde gerçekleşecektir. İş dünyası üzerine düşeni her zaman yaptığı gibi bugün de yapacaktır. Elbirliğiyle bu işin üstesinden de geleceğiz. İnancımız tam. Yeter ki kapsayıcı çalışmalar yapılsın ve biran önce duyurulsun. Duyurulsun ki ilgili çevrelerde oluşan tedirginlik biran önce ortadan kalksın.”

BALKANTÜRKSİAD BAŞKANI BERAT TUNAKAN:

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, sağlık başta olmak üzere sosyal ve ekonomik hayat üzerinde olumsuz etkiler yarattı. Sağlık açısından bu süreci en az hasarla atlatabilmemiz için, Bakanlığımızın aldığı tedbirleri uygulamamız gerekiyor. Fakat ekonomik hayatın canlılığını koruması için de bir takım ekonomik önlemler almamız şart. Firmalarımızın, KOBİ’lerimizin ve iş dünyasının bu süreçte kriz planlarını hazırlayıp, adımlarını atması gerekiyor. Ayrıca yetkili kurumların, ekonomiyi ve şirketleri güçlü tutmak adına gerekli adımları atmaya başlamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu hamlelerin salgın dönemi boyunca devam etmesi, ekonomimizin koronavirüs salgınını en az hasarla atlatmasına imkan tanıyacaktır.

BEKSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÖMER YILDIZ:

“Dünya adeta Koranavirüs gündemi ile kasıp kavruluyor. Devletimizin aldığı kararlar neticesinde ülkemiz, şuana kadar bu işten şuana az etkilenen ülkelerden. Bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörü temsilcileri olarak gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve biliyoruz ülkemiz zor bir süreçten geçiyor. Devletimizin gerek ekonomik gerekse de sosyal hayata yönelik alacağı kararları, merakla bekliyoruz ve destekçisi olacağımızı ifade ediyoruz. Anlaşılıyor ki bir süre boyunca telaşa mahal vermeden, sükunet içerisinde ve önlemler çerçevesinde yaşantımızı sürdürmekte fayda var. Buna olağanca riayet etmeliyiz.”

GESİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI MURAT KAYA:

Çin’de başlayıp bütün dünyaya yayılan ve sağlık başta olmak üzere, sosyal, psikolojik ve ekonomik sonuçlar doğurmaya başlayan Koronavirüs’le ilgili alınan sağlık tedbirlerini harfiyen uygulamanın hem kişisel hem de kamusal sorumluluğumuz olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. 2020 yılıyla birlikte bir nebze de olsa ekonominin toparlanmaya başladığını belirtmiş, üretim ve ihracat odaklı çalışmaya devam etmek gerektiğini söylemiştik. Ancak tüm dünyayı etkisi altına alan bu olayın toparlanmaya başlayan ekonomimizi tekrar derinden etkilememesi için geç olmadan ekonomik tedbirlerin alınması zorunlu hale gelmiştir.

İMSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUSTAFA ANDIÇ:

“Elbette acil şekilde yapılması gerekenler var. ‘Öyle yapılsın, böyle yapılsın, bu kararlar alınsın, şunlar desteklensin’ demeyeceğim. Bu gibi dönemlerde yapılacaklar ve alınacak kararlar belli. Bunlar herkes tarafından biliniyor. Bunların hayata geçirilmesi ve uygulanması için, mağduriyetler oluşturmayacak şekilde hareket etmeliyiz. Piyasalar bunu bekliyor, vatandaşlar bunu bekliyor. Şuana kadar iyi bir süreç yönetimine şahitlik ediyoruz. Bu şekilde devam ettiği ve bir süre daha sabrettiğimizde, inanıyorum ki bu işten en az etkilenmiş şekilde kurtulmuş olacağız inşallah.”

KAYAPA OSB YÖNETİM KURULU BAŞKANI YALÇIN TOY:

Çin’in Wuhan kentinden başlayıp, kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs, hem ülkemiz hem de dünya ekonomisinde de olumsuz etkiler yaratmaya başladı. Bu süreçte kısa ve orta vadede alınacak kararların, ekonomimizin ve işletmelerimizin salgın dönemini en az hasarla atlatması için önemli olduğunu düşünüyorum. Bunun için hepimizin elini taşın altına sokarak, gayretle çalışması gerektiğine inanıyorum.

KSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALİ GÜLER:

Salgının ekonomiye zararının en aza indirilmesi için çeşitli adımlar atılması gerekiyor. TCMB’nin beklenenden iki gün önce toplanarak, piyasayı canlı tutmak adına açıkladığı kararlar umut verici. Bu tarz kararların, reel piyasayı bir nebze de olsun panik havasından çıkaracağını düşünüyorum. Bu süreci ancak hep birlikte sorumluluk alarak atlatabiliriz.

NOSAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI EROL GÜLMEZ:

2019’un sonlarından itibaren sanayi üretimimizde, istihdamda bir artış gözlemliyoruz ve bu da büyüme rakamlarımıza olumlu şekilde yansıdı. Ancak ülkemizi de içine alan Coronavirüs salgını, Türkiye ekonomisi açısından olumsuzluklara gebe olabilir. Bunun için iç piyasanın desteklenmesine yönelik adımlar atılması gerektiğini düşünüyorum. TCMB kararlarının ardından, iş dünyasına yönelik açıklanması beklenen kararların piyasayı panik havasından kurtaracağını temenni ediyorum. Umarım, büyük problemlerle karşılaşmadan bu süreci atlatabiliriz.

TÜGİAD BURSA ŞUBESİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERSOY TABAKLAR:



Küresel bir salgın haline gelen Koronavirüs’e karşı ülke olarak önemli bir mücadele gösteriyoruz. Özellikle tedbir önceliğini sağlık ve sosyal alana vererek doğru bir yöntem izlendi ancak bu topyekün bir mücadele. Sıranın şimdi ekonomik tedbirlerde olduğunu düşünüyorum. Küçük ve orta ölçekli işletmeler başta olmak üzere, üretim, ihracat, istihdam, hizmetler ve en çok etkilenen sektörlerin başında gelen turizm sektörü ile ilgili acilen tedbirlerin alınması bu zor süreçte herkesi bir nebze de olsa rahatlatacaktır. Eğer bu tedbirler alınmaz ise telafisi daha zor olacak sonuçlarla karşılaşabileceğimizi de hatırlatmak isterim.

TÜRSAB GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU SAYMAN ÜYESİ HASAN EKER:

Koronavirüs küresel bir sorun haline geldi ve şiddetle yayılıyor. Biz başka ülkelere göre iyi durumdayız, bu manada yetkililerin aldığı önlemleri önemsiyor ve destekliyorum. Önce insan sağlığı ancak ekonomi de çok önemli. Çünkü ekonomik gidişattaki olumsuzluklardan dolayı insan sağlığı da etkilenebiliyor. Bu süreçten en çok çok turizm ve seyahat acenteleri sektörümüz olumsuz etkilendi. Bizler de Genel Merkezi’mizin sloganını her yerde tekrarlıyoruz. ‘Seyahatlerinizi iptal etmeyin, erteleyin’ diyoruz. Bununla birlikte Devletimizin de, gücünü gösterip mağdur olan tüm sektörlerin yanında olması gerekiyor. Şu anda seyahat acentelerimiz yüzde 5 kar marjıyla çalışıyorlar. Böyle çalışanlar da ancak masraflarını karşılayabiliyor. Bu durumda da işçi çıkarmak gibi, hatta olası iflaslar gibi konular gündeme gelebilir. Bununla ilgili devletimizin acil önlemlerini bekliyoruz. Umarım en kısa sürede tekrar normal hayata döneriz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
19°
kapalı
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?
banner19