banner13

banner14

Kalp hastalarına “Korona” uyarısı

Özel Medicana Bursa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Selim Topçu koronavirüs salgınında kalp hastalarına önemli uyarılarda bulundu.

GÜNDEM 03.04.2020, 22:28
Kalp hastalarına “Korona” uyarısı

COVİD-19 olarak bilinen ve koronavirüsün etken olduğu hastalık Çin'den başlayarak şu an dünyada salgın olarak devam etmektedir. Ateş yüksekliği ve öksürük gibi hafif şikayetlerle başlayan bu hastalık ölüme kadar gidebilen ağır solunum yetmezliğine de yol açabilmektedir. COVİD-19 hastalığının kalp hastalıkları ile ilişkisi iki başlık altında incelenmelidir. Birincisi direk bu hastalık ile ilişkili oluşabilen kalp hastalıkları, ikincisi de kalp hastalarında bu hastalık görüldüğü zaman oluşabilecek olumsuz durumlar. Öncelikle belirtmek gerekir ki kalp hastalığı varlığı bu hastalığın bulaşması için bir risk faktörü değildir. Fakat bir kalp hastalığınınız varsa COVİD-19 hastalığının olumsuz sonuçlarını yaşama riskiniz biraz daha yüksektir. Özel Medicana Bursa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Selim Topçu koronavirüs salgınında kalp hastalarına önemli uyarılarda bulundu.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Selim Topçu , ‘Hem COVİD-19 hastalığının kendisinin, hem de bu hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçların kalp üzerine olumsuz etkilerinin olduğu bilinmektedir. Koronavirüs enfeksiyonuna bağlı COVİD-19 hastalığında kalp kası iltihabı ve kalp ritm bozukluğu oluşabilmektedir. Bu durumlar bu hastalıktaki ölümlerin bir kısmından sorumludur.COVİD-19 hastalığı ile ilgili üzerinde durulması gereken asıl önemli nokta herhangi bir kalp hastalığı olan kişilerin nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusudur. Şimdiye kadar bu hastalığın en sık görülüdüğü ülkeler Çin ve İtalyadaki hastalar incelendiğinde ölümlerin daha çok yaşlı nüfusta ve ilave bir hastalğı olanlarda gerçekleştiği görülmektedir. Onun için kalp damar hastalğı, hipertansiyon veya bir ritm bozukluğu olan hastanın COVID-19 hastalığını daha ciddiye alması ve yapılan uyarılara daha hassasiyetle yaklaşması gerekmektedir. Çünkü herhangi bir hastalığı olmayanlara göre kıyaslandığı zaman koronavirüs enfeksiyonuna bağlı ölüm riski 3-4 kat daha yüksektir‘‘ dedi.

Kalp hastlarını kullandıkları ilaçları herhangi bir doktor tavsiyesi olmadan kesmeleri veya değiştirmelerinin hayati risk oluşturacak düzeyde önemli olduğunu belirten Topçu sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘COVID-19 ile ilgili kalp hastalarının dikkat etmesi gereken diğer bir önemli nokta da şudur: Hastaların hastalıkları ile ilgili kullandıkları ilaçları herhangi bir doktor tavsiyesi olmadan kesmeleri veya değiştirmeleri hayati risk oluşturacak düzeyde önemli bir problemdir. Şu anki mevcut bilgiler herhangi bir ilaç grubunun koronavirüs enfeksiyon riskini artırmadığını göstermektedir. Aksine tedavisiz kalma durumunun koronavirüsten daha yüksek ölüm riskine sahip olan kalp krizi veya felç gibi daha ölümcül durumlara yol açma riski vardır. Dolayısıyla kalp hastalığına bağlı ilaç kullanan hastaların ilaçlarını her zamankinden daha özenli kullanmaları gerekmektedir. Ilaçlarla ilgili diğer bir problem kulaktan dolma bilgilerle koronavirüse iyi geldiği söylenen ilaçların kontrolsüz kullanımıdır. Çünkü bu şekilde önerilen ilaçların bir çoğunun ritm bozukluğu gibi olumsuz sonuçları olabilmektedir. Herhangi bir doktor önerisi olmadan kalp hastalığı olanların bu tip ilaçları ve ya gıdaları kullanması sakıncalıdır‘‘ .

Doç. Dr. Selim Topçu , özellike risk grubunda olan kalp hastalarının dikkat etmesi gereken noktaları şöyşe sıraladı:

-Herhangi bir kalp hastalığı olanların koronavirüs enfeksiyonuna bağlı ölüm dahil olumsuz bir durum yaşama riski daha yüksektir.

-Mevcut bilgiler ışığında hastaların mevcut kullandığı ilaçlarını kesmelerini gerektiren bir durum yoktur. Aksine ilaçlarına hassasiyetle devam etmeleri risklerini düşüren bir avantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.

-Herhangi bir kalp hastalığı veya hipertansiyonu olan hastaların önerilen sosyal izolasyon ve hijyen önerilerine daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir.

-Göğüs ağrısı, nefes darlığı veya çarpıntı gibi kalp hastalıklarına işaret ettiği düşünülen bir şikayetiniz varsa veya nefes darlığının eşlik ettiği ateş ve öksürük gibi koronavirüs enfeksiyonunu düşündüren şikayetleriniz varsa gerekli izolasyon önemlerini alarak-maske takarak- doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.

Kaynaklar: 1- Türk Kardiyoloji Derneği Uzlaşı Raporu: COVID-19 Pandemisi ve Kardiyovasküler Hastalıklar Konusunda Bilinmesi Gerekenler:Turk Kardiyol Dern Ars 2020;48 Suppl 1: 1-48 doi: 10.5543/tkda.2020.97198

2-Coronaviruses and the cardiovascular system: acute and long-term implications:European Heart Journal (2020)

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
12°
parçalı bulutlu
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?
banner19