banner13

banner14

BUSİAD’da Priene akşamı

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD)-Bursa Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü ve Bursa Felsefe Kulübü paydaşlığında, bu yıl pandemi nedeniyle online gerçekleştirilen Açık Kapı Toplantıları Felsefe Söyleşileri’nin dördüncü konuğu Bursa Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hakan Mert oldu.

KENT SİAD'LARI 30.01.2021, 18:25 30.01.2021, 18:35
BUSİAD’da Priene akşamı

Prof. Dr. İbrahim Hakan Mert, “Priene: Anadolu’nun Pompei’sinde Bir Gezinti” başlıklı sunumunda kazı başkanlığını yürüttüğü Priene antik kentine ilişkin bilgiler verdi.

Prof. Dr. Mert, 1673’te İngiliz tüccarlar tarafından keşfedilen Priene antik kentinde ilk kazıların ise 1868-1869 yılında başlatıldığını söyledi.

Priene antik kentinin 500 konut ve yaklaşık 5 bin nüfuslu küçük bir kent olmasına rağmen dikkat çekmeyi başarmış bir kent olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mert, şöyle devam etti:

“Yakınında bulunan Milet ve Efes’e göre bir hayli küçük olan Priene, yine de Büyük İskender ve Roma’nın ilk İmparatoru Augustus’un dikkatini çekmiş bir kenttir. Halen üniversitelerde antik dönemle ilgili olarak Priene örnek gösterilen bir kenttir. Özellikle antik mimariyle ilgili Priene’deki yapılar derslerde gösterilir. Priene ayrıca komşu kentler arasındaki sorunlarda da hakemlik görevi üstlenmiştir.”

Priene’nin eski ve yeni Priene olarak iki döneminin bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Mert, eski Priene’nin yerine ilişkin bir bulguya sahip olamadıklarını da belirtti. Prof. Dr. Mert, Priene’nin bir liman kenti olduğunu ancak Büyük Menderes’in taşıdığı alüvyonlarla denizin dolduğunu da ifade ederek, yeni Priene’nin de bu nedenle kurulduğunu söyledi. Prof. Dr. Mert, kentin yer seçiminde etkili olan unsurları ise şöyle açıkladı:

“Priene’nin oluşmasında en önemli sebep Büyük Menderes Irmağı’dır. Priene’yi de içine alan İonia bölgesine ilişkin tarihçi Heredot, en iyi iklime sahip yer demiş. Tabi su kaynakları, inşaat için gerekli taş ocakları ve savunma avantajı da Priene’nin kuruluşunda önemli bir etken oluyor.”

2018 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi içine alınan Priene’nin yerleşimine ilişkin de bilgi veren Prof. Dr. Mert, “Birbirini dik kesen cadde ve sokaklar şeklinde planlanan Priene’de evler eşit ölçüdedir. 208 metrekarelik evler vardır. Sokaklar kuzey güney, caddeler doğu-batı yönünde planlanmıştır. Priene tiyatrosu orjinalliğini hala korumaktadır” dedi. Prof. Dr. Mert, kentteki diğer önemli mimari kalıntılar hakkında da bilgi vererek sunumunu tamamladı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
24°
kapalı
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?
banner19