banner13

banner14

İMSİAD’DA GÜNDEM FİNANS

İMSİAD “Finansçı Olmayanlar İçin Finans” konulu seminere ev sahipliği yaptı.

KENT SİAD'LARI 23.08.2019, 15:13 23.08.2019, 15:15
İMSİAD’DA GÜNDEM FİNANS
İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (İMSİAD), www.hamilinden.com işbirliğiyle “Finansçı Olmayanlar İçin Finans” konulu seminere ev sahipliği yaptı.

SMMM ve Bağımsız Denetçi Dr. Murad Kayacan tarafından verilen ve İMSİAD Dernek Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya; İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, RUMELİSİAD Başkanı Ömer Kumova’nın yanı sıra çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda üye katıldı.

Klasbahis 0px; padding: 0px; border: 0px; font-style: inherit; font-variant: inherit; font-weight: inherit; font-stretch: inherit; line-height: 15.3333px; vertical-align: baseline; color: inherit; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-origin: initial; background-clip: initial;">Programın açılışında konuşan İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, “Bilginin bu denli hızlı eskidiği içinden geçtiğimiz bu dönemde, başarının ölçüsü öğrenmeyi öğrenerek değişime önce adapte olmak ve nihayetinde yeni değişimlerin öncüsü olmayı başarabilmektir. Asla ve asla yerinde saymamalıyız. Bunun için de hepimizin zaten belli yetkinliklerimiz olsa da yeni alanlarda uzmanlaşmak ya da hiç değilse kendimizi geliştirmemiz gerektiği aşikar” dedi.

“Başta finansal okur/yazarlık geliyor”

İş insanlarının kendini geliştirmesi gerektiği konuların başında finansal okur/yazarlık geldiğine dikkat çeken Andıç, “Bazen en bildiğimizi sandığımız konular en fazla gol yediğimiz alanlar olabiliyor. Bu nedenle, ciro nedir, kar nedir, cirodan karı, kardan vergileri düşmedikçe emanet paraları sermayemiz mi sanıyoruz, maliyetine göre finansal kaynaklarımızı sıralıyor muyuz bilmeden, günümüz ticaretinde şirketimizi doğru rotada geleceğe taşıyamayacağımız ortada. Öyle ki tasarruflarımız ve yatırımlarımızın yönetiminde mali tablolar, biz müteahhitlerin her bahsi geçtiğinde içimizi ürperten konulardan birini oluşturuyor. Finansçı olmayan bizler için konu finansal konulara geldiğinde, kendimizi rakip sahada oynamanın tüm olumsuzluklarına karşı olabildiğince gardımızı almaya, korumaya çalışıyoruz. Ama temel muhasebe kavramlarında yeterli finansal okuryazarlığa sahip olmadığımız için, temel muhasebe verileri sonucunda oluşan bilanço ve gelir tablolarını, yani şirketimizin hali hazırdaki durumunu doğru değerlendiremeyebiliyor ve şirketimizin geleceğine doğru yön veremeyebiliyoruz. İş yaşamında finansal okuryazarlık bilmemenin telafisi yok” diye konuştu.

Gelir Tablosu ve Bilanço ayrımı

Andıç’ın yaptığı açıklamaların ardından SMMM ve Bağımsız Denetçi Dr. Murad Kayacan tarafından verilen eğitime geçildi. Dr. Kayacan, eğitim kapsamında katılımcılara; ekonomilerin büyük resmi, finansın önemi, muhasebenin temelleri, finansal tablolar, finansal tabloların analizi ile ekonomi ve finansal piyasaları okumak konularında bilgiler verdi.

Kuralları iyi anlayıp iyi değerlendirmenin önemine dikkat çeken Dr. Kayacan, “Bizim için iki önemli şey var; Gelir Tablosu ve Bilanço. Bilanço, o anın resmidir.  Durum ne, kar ne, zarar ne, bunu görüyorsunuz. Gelir Tablosu’nu ise bir kısa vadeli film diye tanımlarız. Bu ikisi işin esasıdır. Önce Gelir Tablosu’nu oluşturursun; Avrupalılar buna Kar-Zarar Tablosu, Amerikalılar Gelir Tablosu diyor, ardından da Bilanço’yu oluşturursun. Gelir Tablosu’ndaki kar veya zararı alırsın, Bilanço’ya atarsın. Finansı az bilenin, bir şirketle ilgili ister yatırımcı olsun ister şirket kendisinin olsun; önce bakması gereken yer Bilanço’dur” dedi.


Seminer, Dr. Kayacan’ın yaptığı sunumun ardından katılımcıların kendisine yönelttiği sorulara verdiği yanıtlarla son buldu. 
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
16°
açık
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?
banner19