banner13

banner14

Plastik paranın zamanı geldi

Plastik Federasyonu (PLASFED) konuyu ülke gündemine taşıyacak.

KENT SİAD'LARI 29.02.2012, 14:46 29.02.2012, 13:55
Plastik paranın zamanı geldi

Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (BURPAS) Başkanı İlker Biliktü, Dünya'nın "Plastik Para" basmaya başladığı dönemde Türkiye'de hala "Plastik Poşet “in yararının ve zararının tartışılmasına plastik ve ambalaj sanayicileri olarak bir türlü anlam veremediklerini ifade etti.





Merinos Hayat Lokantası'nda basın mensuplarıyla bir araya gelen BURPAS Yönetim Kurulu Başkanı Biliktü ve Yönetim Kurulu üyeleri, plastik ve ambalaj sektörünün 2011 değerlendirmesini yaparken, 2012 beklentilerini de açıkladılar.


Türk plastik ve ambalaj sektöründe 2012 beklentilerinde yüzde 6-8'lik bir büyüme öngörüldüğünü belirten İlker Biliktü, "2012 yılında Türkiye'nin yüzde 4 büyümesine karşın sektörümüzde yüzde 8'lik gibi bir büyüme öngörülüyor. Özellikle ilk aydan aldığımız veriler doğrultusunda bizim sektörümüzden baktığımızda, Türkiye’de işlerin iyiye gittiğini görüyoruz” dedi.

Sektörde yaklaşık 36 bin kişi istihdam ediliyor


“Türkiye’de ambalaj ve plastik sektöründe 35 bin 575 kişi istihdam ediliyor” diyen Biliktü şunları söyledi:
“2011 yılında plastik işleme oranı bakımından Dünya’da 6.’lıktan 3.’lüğe yükseldik. Türkiye genelinde bin 875 firma ambalaj ve plastik sektöründe faaliyet gösteriyorken, bu firmalarda 35 bin 575 kişi istihdam ediliyor. BTSO verilerine bakıldığında ise Bursa yerelinde 35 firma bu sektörde faaliyet gösterirken, bu 35 firmada 3 bin 500 kişi direkt olarak istihdam ediliyor.”


Dünya plastik para basıyor


Son zamanlarda plastik üzerinde oluşturulmaya çalışılan kötü algının yanlış olduğunun altını çizen İlker Biliktü, “Son zamanlarda plastik poşet üzerinde karalama kampanyaları yapılıyor. Biz biliyoruz ki plastik doğaya zarar vermiyor, aksine doğayı koruyor. Doğayı koruyor çünkü, plastik geri dönüştürülebilir. Çevreye zarar vermiyor. Bu geri dönüşümde yüzde 5 oranında bile bir kalıntı çevreyi kirletmiyor. Plastiğin yerine kullanılması düşünülen kağıt gibi cam gibi malzemeler ise doğada tahribat yaratıyorken, plastik üzerine oynanan bu oyunu anlayamıyoruz” diye konuştu.


Gelişen Dünya’ya ayak uydurmanın gereklerinden bahseden BURPAS Başkanı İlker Biliktü şunları söyledi:
“Dünya’daki diğer merkez bankaları plastik paraya geçiyorlar. Kanada ve Avusturalya’da plastik para basılırken, Türkiye’de hâlâ plastik poşetin ve plastiğin yararı ve zararı tartışılıyor.  Özellikle çevreye duyarlı oluşundan ötürü tercih edilen bu paralar uzun yıllar yıpranmıyor. Üretim biçimi bakımından bu paralar polimar malzemeden üretiliyor. 6 yıllık bir dayanım süresi olan bu paraların en önemli tercih sebebi de geri dönüştürülebilir olmasıdır.”


“Plastik Para” basımı konusunda Türkiye’de hiçbir çalışmanın yapılmadığını belirten Biliktü, önümüzdeki günlerde ise bu konunun Plastik Federasyonu (PLASFED) tarafından ülke gündemine getirilmesinin hedeflendiğini ve bu düşüncenin Türkiye geneline yayılması için çalışacaklarını sözlerine ekledi.
 
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
15°
kapalı
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?
banner19