banner13

banner14

Türkiye maden sahası gibi

Avea Genel Müdürü Akdemir: Türkiye şu anda yatırım yapılacak en önemli yer

KENT SİAD'LARI 05.05.2012, 21:40 06.05.2012, 16:33
Türkiye maden sahası gibi
Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, Türkiye’de 2012 beklentilerin geçmiş yıllara göre daha düşük olacağı öngörüsü ile girildiğini, fakat yılın ikinci çeyreğine gelindiğinde büyümenin aynı hızla devam ettiğini söyledi. Akdemir, bu pozitif tablonun ülkede yatırımcılar için bereketli dönemin süreceği anlamına geldiğini kaydetti.
Anadolu Girişimci İşadamları Derneği’nin (AGİD) Hilton Oteli’nde düzenlediği ‘Başarılı Girişimciler Deneyimlerini Paylaşıyor’ programına konuk olan Erkan Akdemir, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’yi büyük bir maden sahası şeklinde değerlendirdiğini ifade etti. Ülkede yetişmiş önemli bir insan kaynağının bulunduğuna dikkat çeken Akdemir, “Avrupa ekonomik ve siyasi krizlerle boğuşurken, özellikle Ortadoğu’daki bunalımların arasından Türkiye’nin etkilenmeden yoluna devam ediyor olması tesadüfü değildir. Aslında doğru yer ve zamanda yapılan yatırımların meyveleri toplanıyor.” dedi.
"TÜRKİYE CUMHURİYET TARİHİNİN EN REFAH DÖNEMİNİ YAŞIYOR"
Eğitim, sağlık ve sanayide yapılan yatırımların ülkenin krizlere karşı daha dirençli olduğunu gösterdiğini anlatan Erkan Akdemir, makro ekonomik rakamlara bakıldığında da Türkiye’nin çok yüksek bir sıçrama gerçekleştirdiğini vurguladı. Avea'nın genel müdürü, şöyle devam etti:
“Çok iddialı bir ifade ama; Türkiye herhalde Cumhuriyet tarihinin en refah dönemini yaşıyor. İnşallah daha iyi bir noktaya gelecek. Sermaye birikimi ve bankacılık sektörü 10–20 yıl öncesine göre çok daha iyi bir noktada. Girişimcilik ruhu ve yeni işletmelerin açılması bakımında da aynı şeyler geçerli. Sadece İstanbul merkezli değil, Anadolu’nun her yerinde girişimcilik destekleniyor. Türkiye’deki kişi başı milli gelir, dünya sıralamasında 15. büyük ekonomi haline gelmesi, rekabetçi ve özel sektör tabanlı büyümesi çok daha güzel şeylerin olacağının öncü işareti olarak değerlendiriyorum.”
"YÜZDE 25’LİK GELİRİMİZ YATIRIMA GİDİYOR"
Türkiye’nin özel sektör tarafından desteklenen bir büyüme modeliyle geliştiğine işaret eden Erkan Akdemir, yabancı yatırımın önemine dikkat çekti. Avea’nın bir tarafının da yabancılardan oluştuğunu aktaran Akdemir, yabancı şirketlerin bir yerde yatırım yaptıklarında 'adalet, demokratikleşme, siyasi istikrar, altyapı' gibi kriterleri dikkate aldıklarını belirtti. Avea Genel Müdürü, “Eğer bu yatırımlar yapılıyorsa Türkiye’nin bu parametrelerin çoğunda sınıfı geçtiğini gösteriyor. Türkiye şu anda yatırım yapılacak en önemli yer olduğunu düşünüyorum. Şirketimiz de son üç yıldır yatırımlarına hız vermeden devam ediyor. Yüzde 25’lik gelirimiz yatırıma dönüyor. Yatırımların geri dönüşümünü aldığımız en hızlı dönemlerden birsini yaşıyoruz. Sermaye ve fonlama açısından zor bir dönem olabilir, ama önümüzdeki dönemlerde yapılan yatırımların geri dönüş anlamında çok hızlı bir büyüme olacağına inanıyorum.”
"AVEA ÜLKENİN EN GİRİŞİMCİ ŞİRKETLERİNDEN BİRİ"
Avea’nın Türkiye’nin en girişimci şirketlerinden birisi olduğunu belirten Akdemir, cesur bir kararla yaklaşık 10 yıl sonra rakiplerinden sonra piyasaya girmiş olmalarına rağmen kendilerine yüzde 20–22’lik bir alan açarak, 13 milyon aboneye ulaştıklarını söyledi. Türkiye’de yaklaşık 10 milyar dolara yakın yabancı sermaye girişinin olduğunu dile getiren Akdemir, 3 mobil operatörüne bakıldığında sadece Avea’nın 5 milyar seviyesine ulaştığını aktardı. Mobil operatörlerinin Türkiye giren toplam yabancı sermayenin neredeyse 3’e 2’sini karşıladığına dikkat çeken Akdemir, şunları söyledi:
 
“Bu sektörün Türkiye ekonomisin en dinamik ve en rekabetçi unsurlardan birisi olduğunu biliyoruz. Sadece telefon görüşmesi, insanların birbiriyle mesajlaşması, eğlenmesinin ötesinde telekomünikasyon ve bilgi iletişim sektörü diğer alanların önünü açtı. Telekomünikasyon ve bilgi iletişim sektörü Türkiye’deki toplam milli gelirin yüzde 5’ine ulaşmış halde. Girişimcilik hikâyeleri insanları heyecanlandırıyor. Hükümetin de verdiği desteklerin bunu daha iyi noktalar getireceğini düşünüyorum. Önemli olan doğru zamanda, fırsatları iyi değerlendirmektir. Çünkü fırsatın kazası olmaz.”
7 MİLYAR NÜFUS TUSKON’UN KAPSAMA ALANINDA
AGİD Başkan Yardımcısı Muammer Çalışkan da üyesi oldukları TUSKON’un çalışmalarından bahsetti. 7 milyar dünya nüfusunun TUSKON’un çalışma alanı kapsamına girdiğini ifade eden Çalışkan, yeryüzündeki bütün devletlerin neredeyse tamamında üye ve temsilcilerinin bulunduğunu vurguladı. Çalışkan, “Biz bu konuda iddialıyız. TUSKON üyesi olsun olmasın, AGİD’e gelip, iş yapmak üzere dünyada belirlediği bir ülkeyi seçsin. O ülkede mutlaka havalimanında karşılanır, tercümanlık yapılır, her türlü lojistik desteği vermeye hazırız.” ifadelerini kullandı.
Programın ana sponsorlarından Çukurova Belediyesi'nin başkanı Yıldıray Arıkan da Adana’nın geçmiş yıllarda sanayide İstanbul ile yarışırken bugün gerilere düştüğünü dile getirdi. Arıkan, bu sıkıntıların aşılacağını belirtti. Seyhan Yaban Hayatı Koruma Alanı’nı sorunun çözüldüğünü aktaran Arıkan, mahkemece iptal edilen 25 planları tekrar meclisten geçireceklerini vurguladı. Arıkan, Çukurova ilçesinde halen bir noterin olmamasını büyük bir eksiklik olarak değerlendirdi.
AK Parti Milletvekili Ali Küçükaydın, Müftü Arif Gökce, Vali Yardımcısı Mustafa Yüksel Karadağ, Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy’un yanı sıra çok sayıda işadamının katıldığı toplantının sonunda AGİD Başkan Vekili Seyfettin Alpak, Erkan Akdemir’e günün anısına plaket takdim etti. 
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
12°
hafif yağmur
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?
banner19