banner13

banner14

TÜMSİAD’dan “tedbir paketi”

Koronavirüs’ün olası etkilerinin en aza indirilmesi için kolları sıvayan Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD), 12 maddeden oluşan bir ekonomik tedbir paketi hazırladı.

ÜLKE SİAD'LARI 05.04.2020, 01:56 05.04.2020, 12:22
TÜMSİAD’dan “tedbir paketi”

TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, devletin Koronavirüs’le mücadele kapsamında erken müdahalelerinin muhtemel kayıpların asgaride tutulmasında büyük rol oynadığını kaydetti.

“Hem ülke, hem de dünya olarak daha önce tecrübe etmediğimiz kritik bir süreçten geçmekteyiz’’ diyen Doğan, şöyle konuştu :

“Ülke ekonomisinin bu zorlu süreçten en az zararla çıkması için hükümetimiz çok önemsediğimiz ve sürekli güncellenen önlem paketleri açıklıyor.

Açıklanan paketler, ekonomiyi arz, talep, istihdam ve vergiler açısından da en genel şekliyle ele alıyor.

Ancak salgının, insan sağlığı, ekonomik ve sosyal yönleri bulunuyor ve süreç kendi içinde birçok belirsizlik barındırıyor. Bu belirsizlik ortamında birlik ve beraberlik içinde olursak krizi yeneceğimize olan inancımız tam.”

TÜMSİAD’ın gerek yönetim kurulu, gerekse ekonomi danışmanlarıyla yaşanan süreci masaya yatırdığını ve açıklanan ekonomik tedbirlere ek olarak 12 maddeden oluşan öneri paketi hazırladıklarını açıklayan Doğan,

Hükümet ve kamuoyunun dikkatine sundukları maddeleri şöyle sıraladı :

1.Teşvik ve Destek iadelerine öncelik verilmesi,

2.Başta KDV iadeleri olmak üzere vergi iadelerinin yüzde 90’ının 1 hafta içinde mükelleflere iadelerinin yapılması,

3.Kamu idarelerinden olan alacakların bankalara ya da devlete olan borçlara karşılık bankalara/devlete devir ve temliklerin yapılıması,

4.SGK ödemelerinin 6 ay ötelenmesi,

5.Mevcut vergi, SGK, idari para cezaları vb. borçların faizlerinin silinerek, ÜFE-TÜFE oranında 9-12-18 taksitle yapılandırılması,

6.6736-7143 taksitlerini kaçıranlara ilave süre tanınması,

7.İİK hükümleri AATUHK hükümlerinin de uygulanmasının 6-12 ay ertelenmesi,

8.Mücbir Sebep Hali kapsamında olmasına rağmen listede yer almayan sektörlerin ilave edilmesi, (seyahat çantaları, valiz, bavul vb. imalatçıları gibi)

9.Mümkünse sektör ayrımının kaldırılması,

10. Gıda, giyim ve sağlık harcamalarında KDV oranının geçici olarak yüzde 1’e indirilmesi,

11.TV, radyo vb. yayın kuruluşlarının TÜRKSAT ödemelerinin ötelenmesi,

12. Bütün destek ve önlemler devletin farklı kurumlarından farklı farklı yerlerde açıklanıyor. Bir web sitesi oluşturulup hem tıbbi, hem ekonomik, hem de teşvikleri ile ilgili her şeyin tek yerden açıklanması.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
25°
parçalı bulutlu
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?
banner19