banner13

banner14

TÜSİAD' dan mutabakat metnine destek

Boyner: Mutabakat metni daha da genişletilmeli

ÜLKE SİAD'LARI 14.09.2012, 15:09 29.02.2020, 01:25
TÜSİAD' dan mutabakat metnine destek

 TÜSİAD'DAN CEMİL ÇİÇEK'İN MUTABAKAT METNİNE DESTEK

               
Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, artan terör saldırılarının ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından açıklanan mutabakat metnine destek verdi. Boyner, mutabakat metninin genişletilmesi gerektiğini de vurguladı.
TBMM Başkanı Çiçek, TÜSİAD YİK toplantısına konuk oldu. Derneğin üyelerinin de bir araya geldiği toplantıda söz alan TÜSİAD Başkanı Boyner, artan terör saldırılarından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Kamuoyu yoklamalarında seneler sonra terörün ilk sıraya geldiğini aktaran Boyner, "Bu ortamda kötümserlik ve karamsarlık var. Ayrıca toplumda ayrışma artıyor. Siyaset alanının daha evvel olduğu gibi kutuplaşma içinde olmalarından rahatsızız. Siyasilerin bir araya gelememelerinden, yan yana gelememelerinden kaygılı, tedirginiz. Buyurganlığın hakim olmasından ürküyoruz." dedi.
Gelinen aşamada siyasilerin üsluplarının sertleştiğinden yakınan Boyner, "Bu karabasan gibi tarih niye tekerrür ediyor Buna neden izin veriyoruz? Kutuplaşma, sertleşme bizi siyasi ve ekonomik olarak menfi etkiliyor. Biz, bu çemberi, daha evvel şu an beğenmediğimiz AB yolunda yapılan reformlar ile kırdık. AB yolunda sivil ve asker bağları, kültürel haklar ve kamu reformu gibi tartışmalar yapılıyordu." ifadelerini kullandı.
Kamuoyunun Uludere ve Afyon'da olan bitenleri merak ettiğini anlatan Boyner, burada yargıya olan güveni yaralanmaması gerektiğini ifade etti.
Toplumun terör tuzağına çekilmesine izin verilemeyeceğini belirten TÜSİAD Başkanı Boyner, şöyle devam etti:
"Bu anlamda TBMM Başkanı'nın teröre karşı ortak tavır alınması davetini önemsiyoruz. Demokrasiye vurguyu, haklara vurguyu önemsiyoruz. Mutabakat arzusundayız. Çiçek tarafından ortaya konulan metnin kamil olmasını kendimiz için görev biliyoruz. Terörle mücadele tek askeri mücadeleden ibaret olmamalı, devletin meşru siyasi alanları daraltılmamalı. 90'larda uygulanan yöntemlerden kaçınılmalı, hukuk içinde kalınmalı. Biz, güvenlik güçlerinin en korunaklı olmasını temenni ediyoruz. Kimi siyasilerin de görevi öldümek olan PKK militanlarını kucaklaşmalarını kınıyoruz. Bunların PKK şiddetini reddetmelerini, buna tavrı almalarını diliyoruz. Türkiye'nin bu aralar 90'ların iklimine dönmeye tahammülü yoktur. Bu şartlarda bir nevi Türkiye sırat köprüsünden geçerken TBMM Başkanı'nın talebine gelen tepkiler kutuplaştırıcı iklimi ortaya koymaktadır. Bizce, mutabakat metninin genişletilmesi gerekiyor."
Toplantıda ekonomik gelişmelere de değinen Ümit Boyner, dünyanın güç günlerden geçtiğini, bundan Türkiye'nin de menfi etkilendiğini dile getirdi. Türkiye'nin 2011 ilk 6 ayında yüzde 10,6, bu sene yüzde 3,1 büyüdüğüne işaret eden Boyner, "Bu gözle görülür bir yavaşlama. Çin'de dahi duraklama varken, böyle global bir çerçevede bu büyüme oranları gayet olumlu." yorumunu yaptı. Boyner, Türkiye'nin kamu dengelerinin güçlü, finansal yapısının dirençli olduğuna temas etti. Şu an makro istikrarın korunarak prosesin iyi idare edilmesini savundu.


"YENİ TEŞVİK PAKETİ, KÜRT SORUNUNUN AŞILMASINA KATKI SUNACAKTIR"
Yeni teşvik paketini büyüteç altına aldıklarını bildiren TÜSİAD Başkanı Boyner, "6. Bölge ile ilgili üyelerimizden yorum aldık. Bu anlamda devlet elverişli şartlar koydu. Bölgenin kalkınması ile ilgili sorun sadece teknik değil. Burada umuyorum mutabakat ve bölgeye yönelik yatırımlar, Kürt sorununun aşılmasına katkı sunacak." dedi.
Dış siyasette bölge ve sınır ülkelerin önemli bir hal aldığının altını çizen Boyner, şunları kaydetti:
"Sel gider kum kalır. Suriye bunalımı bittikten sonra Türkiye'nin bölgesel anlayışı değerlenecektir. Sınır ülkelerle sorunların olması sıfır sorun anlayışının etkisini yitirdiğini ortaya koymaz. Çünkü Türkiye'nin çekiciliği demokratik, laik bir ülke olmasından kaynaklanıyor. Türkiye bu taraflarına sahip çıkarak bölgede etkili olacaktır."
Boyner, AB'nin değerlerinin toplumdan kabul gördüğünü, birliğin değerlerinden kopulmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
14°
parçalı az bulutlu
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?
banner19