banner13

banner14

BEKSİAD’dan ‘Aile Şirketleri Yönetimi’ Toplantısı

Sönmez: Kurumsallaşamayan aile şirketi silinip gider

KENT SİAD'LARI 16.11.2012, 13:36 16.11.2012, 12:49
BEKSİAD’dan ‘Aile Şirketleri Yönetimi’ Toplantısı
AİLE ŞİRKETLERİ YÖNETİMİ KONUSU MASAYA YATIRILDI



Bebe  Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (BEKSİAD) Almira Otel’de düzenlediği ‘Aile Şirketleri Yönetimi’ konulu toplantıda aile şirketlerinin sorunları ve geleceğe yönelik yapılması gerekenler masaya yatırıldı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez’in konuşmacı olduğu toplantıya bebe çocuk konfeksiyonu sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda girişimci katıldı.
‘Aile Şirketleri Yönetimi’ konulu toplantının açılış konuşmasını yapan BEKSİAD Başkanı Rıdvan Güler, bebe çocuk konfeksiyonu sektörünün Bursa’da Osmanlı döneminden bu yana faaliyet gösterdiğini belirterek, “Bugün Türkiye’deki bebe ve çocuk konfeksiyonu üretiminin yaklaşık yüzde 80’i Bursa’da gerçekleştirilmektedir” dedi. Sektörün yüzlerce firma ve binlerce çalışanıyla Bursa’ya katma değer sağladığının altını çizen Güler, “Kalite ve sunumda en son trendleri takip ederek dünyayla yarışır hale gelmiş durumdayız” diye konuştu.



GÜLER: VİŞNE CADDESİ ARTIK ‘VİŞNE TİCARET BÖLGESİ’ OLDU



Bebe ve çocuk konfeksiyonu şirketlerinin büyük bir kısmının aile şirketlerinden oluştuğuna dikkat çeken BEKSİAD Başkanı Rıdvan Güler, belediyelerin yaptığı düzenlemelerden sonra yenilenen Vişne Caddesi’nin de açılışıyla birlikte sektörün geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğini vurguladı. Güler, “Vişne Caddesi’ni Bursa’ya ve dünyaya tanıtma fırsatını bulduk. Bugün caddemizde her devletten, her milletten, farklı dillerden insanları ticaret yaparken görmeye başladık” dedi. Güler, Vişne Caddesi’ni bir ticaret merkezi olmaktan öte, ‘Vişne Ticaret Bölgesi’ adıyla duyurmaya başladıklarını anlattı.



SÖNMEZ: TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SORUNU MARKA OLUŞTURAMAMAK



Bursa’da tekstilin duayen ismi Sönmez Holding ve BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez de katılımcılara, bir girişimcinin başarıyı yakalama yolunda yapması gerekenler ve aile şirketlerinin durumu hakkında bilgiler verdi. Sermaye, emek ve teknolojinin ticaretin olmazsa olmazları arasında bulunduğunu anlatan Sönmez, Türkiye ekonomisinde en zor bulunan unsurun girişimci olduğunu söyledi. Rekabetin hızla yayıldığı küresel ekonomide ayakta kalmanın yeni yerler keşfetmekten geçtiğine değinen Sönmez, “Gidilecek yer, yapılacak iş çok. Tekstilde maliyetler bizi zorluyor. Bu yüzden yüzümüzü Çin, Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelere çevirmeliyiz” dedi. “Türkiye’nin en büyük sorunu marka yaratamamaktır” diyen Sönmez, “Eğer markamız olursa, aynı kalitedeki bir ürünü yüzde 100 daha pahalı fiyatlara ihraç edebiliriz” diye konuştu.



KURUMSALLAŞAMAYAN AİLE ŞİRKETİ SİLİNİP GİDER



Aile şirketlerinin sorunlarına da temas eden Sönmez şunları söyledi:
“Türkiye’de işletmelerin yüzde 95’i aile şirketi… Ancak aile şirketlerinin sadece yüzde 10’u 3. nesle kadar devam edebiliyor. Bunların da sadece yüzde 1’inde aile üyeleri işi yürütüyor. Bu yüzden aile şirketlerinin geleceğini doğru planlaması gerekiyor. Kuşak çatışmaları da aile şirketlerinin önünde büyük bir engel… Ayrıca kurumsallaşamama sorunu bir aile şirketinin sonunu hazırlayan en büyük etken… 1. kuşak aile şirketi yöneticisi değişime inanmazsa ve o şirket kurumsallaşamazsa silinip gider.”



Gecenin sonunda BEKSİAD Başkanı Rıdvan Güler, Celal Sönmez’e, yaptığı konuşmadan ötürü teşekkür ederek plaket takdim etti.
  
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
19°
kapalı
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?
banner19