banner13

banner14

İMSİAD, EKONOMİ GAZETECİLERİNİ AĞIRLADI…

İMSİAD Başkanı Andıç, gazetecilere inşaat sektöründeki son gelişmeler hakkında bilgiler de verdi.

KENT SİAD'LARI 05.08.2019, 15:00 22.08.2019, 15:01
İMSİAD, EKONOMİ GAZETECİLERİNİ AĞIRLADI…

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç, Bursa Ekonomi Gazetecileri Derneği (BEGD) üyeleriyle bir araya geldi. İki kurum arasındaki işbirliği konularının da masaya yatırıldığı görüşmede İMSİAD Başkanı Andıç, gazetecilere inşaat sektöründeki son gelişmeler hakkında bilgiler de verdi.

İMSİAD ve BEGD buluşması, İMSİAD’ın dernek merkezinde gerçekleşti. Buluşmada İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç ve Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Bilim, BEGD Başkanı Nurullah Nuri Yavuz ve BEGD üyeleri hazır bulundu.

İki kurum arasındaki işbirliklerinin ve inşaat sektörünün mevcut durumu ve gelecekteki konumu hakkında görüş alışverişinde bulunulan toplantıda konuşan ve İMSİAD Başkanı Andıç’a ev sahipliği için teşekkür eden BEGD Başkanı Yavuz, inşaat sektörünün ülke ekonomi açısından önem arz eden sektörlerin başında geldiğine dikkat çekti.

İMSİAD’ın Bursa’daki inşaat sektöründe faaliyette bulunanların firmaların çatı kuruluşu olarak gerçekleştirdiği çalışmaları takdirle takip ettiklerini ifade eden Yavuz, önümüzdeki günlerde iki kurum arasında bir işbirliği protokolü imzalanacağını dile getirdi.

“Herkes inşaatçı olunca,  inşaat sektörü zarar gördü”

BEGD üyelerini dernek merkezinde ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirten İMSİAD Başkanı Andıç ise ekonomi gazetecilerine, sektörün mevcut durumu, gelecek hedefleri ve sektörü yakından ilgilendiren gelişmeler hakkında detaylı bilgiler verdi.

Eylül ayında yürürlüğe girecek olan Müteahhitlik Yasası’nın getirdikleri hakkında konuşan Andıç, sektör olarak bu yasayı 15 yıldır beklediklerini, bu yasayla birlikte getirilecek şartların sektörde uygun olmayan firmaları eleyerek, inşaat firmalarını sınıflandıracağını ifade etti. Andıç, “Bu yasayla sektörümüz disiplin altına alınmış olacak. Yasayla birlikte firmalar, bakanlığın verdiği sınıflamaya göre bir projeye başlayabilecekler. Son 15 yılda bakıyoruz herkes inşaatçı oldu ve bu durum da inşaat sektörünün büyük bir kriz yaşamasına sebebiyet verdi. Bu krizi yaşıyor olmamız aslında herkesin her işi yapmasından kaynaklanıyor” dedi.

“Vatandaş yüzde 1’in altına odaklanmış durumda”

Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası tarafından açıklanan faiz indirimi kararına ilişkin görüşlerini de paylaşan Andıç, “Faiz indirimi önemli.  İnme eğiliminin başlaması dahi insanların alıma yönelmesi sağlıyor. İndirim kararına bu şekilde bakmak gerekiyor. Konut kredisinde yüzde 1 kritik eşik. Vatandaşlarımız, bu kritik eşiğin altını gördüğü anda alıma başlıyor ve insanımız buna odaklanmış durumda” ifadelerini kullandı.

“2017 fiyatlarıyla satış yapılıyor”

Konut fiyatlarında halen 2017’nin fiyatlarıyla satış yapıldığına işaret eden Andıç, sektörün yaralarını sarmasıyla birlikte konut fiyatlarında artış trendinin başlayacağını belirterek şunları söyledi:

“Faiz indirimi kararı gibi olumlu gelişmelerin akabinde iyileşmenin 2020’yle başlayacağını ve sektörün eski seviyelere ulaşmasının 2021’i bulacağı öngörülüyor. Eskiye dönüş öyle birden bire olmayacak bu belli. Fiyatlara gelecek olursak firmalar 2017 rakamlarıyla satış yapıyorlar. Maliyetler net değil ve aksine hep artar durumda. Yeni proje üretimi çok az. Kimse yeni projeye başlamıyor.  Biz dönem dönem beyanlarımızda ‘konut almanın zamanı’ diyoruz. Şuan da bunu tekrarlamak istiyorum. Bu dönem inanır mısınız ‘konut almanın tam zamanı.’ Sektörün toparlanmaya başlamasıyla birlikte bu rakamları göremeyeceğiz bile.”

Başkan Andıç, yaptığı açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
12°
parçalı bulutlu
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?
banner19