banner13

banner14

IMF'ye borcumuz bitiyor

Başbakan Erdoğan : “Önümüzdeki yılın Nisan ayında borcu tamamen sıfırlamış olacağız.”

GÜNDEM 20.05.2012, 15:11 20.05.2012, 14:11
IMF'ye borcumuz bitiyor

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin IMF’e olan borcunun 23.5 milyar dolardan 1.9 milyar dolara indiğini açıkladı. Erdoğan, “İnşallah önümüzdeki yılın Nisan ayında IMF’in borcunu tamamen sıfırlamış olacağız.” dedi.

 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)'nin 67. Genel Kurulu'na katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada 9,5 yıl boyunca TOBB ile işbirliği içinde çalıştıklarını söyledi.  Bisiklet örneğini veren Erdoğan, “Pedalı çevirdiğimiz, direksiyonu kontrol ettiğimiz, frenlerimizin sağlam olduğu sürece, iki teker üzerinde kalır, ilerleriz. Ama pedalı çevirmeyi bıraktığımız anda bisiklet durmaya başlar ve  dengesini kaybeder, devrilirsiniz. Son 9,5 yıl, sürekli pedal çevirmenin bizim için ne kadar hayati olduğunu gösterdi.” ifadesini kullandı.
 
Geçmişte kimi zaman pedalların çevirilemez olduğunu, direksiyon kontrolünün kaybedildiğini, frenlerin tutmadığını kaydeden Erdoğan, “Bizim bugün böyle bir lüksümüz yok. Hem geçmişin o kayıplarını telafi etmek hem de bununla yetinmeyip önümüzdekileri geçmek zorundayız.” şeklinde konuştu.
 
Demokrasi pedalını bugün ve bundan sonra yavaşlatmadan çevirmek zorunda olduklarını kaydeden  Erdoğan, şöyle devam etti: “Türkiye'nin itici gücü demokrasidir. Türkiye'yi geleceğe taşıyacak olan, büyütecek olan, 2023 hedeflerine ulaştıracak olan hiç kuşkusuz tıkır tıkır işleyen demokrasidir. Demokrasi kesintiye uğradığında rant elde edenler oluyor. Antidemokratik dönemlerde işleri ciddi manada tıkırında olanlar oluyor. Bu bir avuç seçkin büyürken, geriye kalanların tamamı yoksullaştı. Gazetelerde çarşaf çarşaf belli markalar karalanırken, bazı imtiyazlılar pazarda rakipsiz kaldılar, tekel oldular. 28 Şubat döneminde bazı sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri de yapılan haksızlığa, hukuksuzluğa, antidemokratik girişimlere aleni destek verdiler. Dönemin en soldaki işçi örgütüyle en büyük işveren örgütü hiçbir konuda anlaşamazken, o dönemin hükümetine, o dönemin Meclis'ine karşı işbirliği yapmıştır.”
 
 
Ekonomik gelişmelere değinen Erdoğan, 2002 yılında IMF’e olan borcun 23.5 milyar dolar olduğunu hatırlattı. Erdoğan, “9,5 yıllık iktidarımız döneminde bu borcu ödedik, ödedik, 23.5 milyar dolar olarak devraldığımız borç, artık 2 milyar doların altına indi ve şu anda 1.9 milyar dolar.” diye belirtti. Erdoğan, IMF ile 4 yıldır stand by anlaşması yapılmadığını sözlerine ekledi.
 
Merkez Bankası’nın kasasındaki döviz rezervinin 27.5 milyar dolardan 93 milyar dolara yükseldiğine dikkat çeken Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “İnşallah önümüzdeki yılın Nisan ayında IMF’in borcunu tamamen sıfırlamış olacağız. Bu yıl sonu itibariyle de hedefimiz Merkez Bankası’nın döviz rezervinin 100 milyor dolara ulaşmasıdır. Biz, bizden sonraki yönetimlere, bizden sonraki nesillere; milletimize, ülkemize asla ve asla böyle bir fatura yüklemeyecek, böyle bir bedel bırakmayacağız.”
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
24°
açık
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?
banner19